Differences between revisions 2 and 3
Revision 2 as of 2007-06-07 06:45:41
Size: 1770
Editor: snipp
Comment:
Revision 3 as of 2007-06-07 07:14:44
Size: 2931
Editor: snipp
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 13: Line 13:
 * MPEG er familie av standarder for komprimering og innkapsling av video og lyd
 * Når en understandard av MPEG nevnes
 * MPEG er en familie av standarder for komprimering og innkapsling av video og lyd.
 * Når en understandard av MPEG nevnes, nøyaktig hvilken som menes.
 * De fleste MPEG-standardene (f.eks. MPEG-4 og MP3) er patentbelagt og krever royaltybetaling. De er derfor ikke nødvendigvis åpne i henhold til EU-definisjonen.

Spesifikt:

 * Side 17: Status bør vurderes endret fra "godkjent". Omtalen bør endres til f.eks. "Standard for komprimering og innkapsling av digitale video- og lydsignaler".
 * Side 25: Det må klargjøres om man med "MP4" mener MPEG-4 eller MP4, som er en innkapslingsstandard definert i MPEG-4. Det bør også gjøres klart at MP4 er en MPEG-standard, og patentbelagt.
 * Side 25: MP3 er en patentbelagt MPEG-standard. Det er dessuten uklart hvorfor den er markert som "de facto" når andre MPEG-standarder er ikke er det.
 * Side 25: AAC er en patentbelagt MPEG-standard.
 * Side 25: XviD er basert på MPEG-4 og patentbelagt. Status bør derfor vurderes endret fra "Godkent".
 * Side 25: Det er uklart hva som menes med "Mpg". Punktet bør døpes om eller sløyfes.
 * Side 25: MPEG-2 er også en MPEG-standard, og hvis den nevnes eksplisitt bør man også eksplisitt nevne MPEG-1 og MPEG-4, eller eventuelt ikke nevne MPEG-2 i det hele tatt.

Multimediastandarder

Ogg

Standardkatalogen bør omfatte formater i Ogg-familien, som både er åpne og patentfrie. Mange av dem er modne og velkjente, men bare Ogg Vorbis er så langt særlig utbredt. Ogg-standardene er en lovende utgangspunkt for et standardsett av video- og lydcodecer for web. Se bl.a. [http://labs.opera.com/ Operas arbeid] for videostandard i nye versjoner av HTML.

Hoveddelen av katalogutkastet nevner ikke Ogg i det hele tatt. Vedlegget fra den danske katalogen nevner Ogg, men skaper forvirring ved på side 25 å omtale Ogg (standardfamilien), Vorbis (lydcodec), Theora (videocodec) og Speex (lydcodec) separat. Det bør gjøres klart at de sistnevnte tilhører Ogg-familien, og at begrepet "Ogg" alene er upresist. Ogg FLAC (ikke-lossy lydcodec) bør også inkluderes.

MPEG

MPEG er ikke én, men mange standarder, hvorav mange er omfattet av patenter som forutsetter royalty-betaling. Katalogen bør derfor gjøre følgende klart:

  • MPEG er en familie av standarder for komprimering og innkapsling av video og lyd.
  • Når en understandard av MPEG nevnes, nøyaktig hvilken som menes.
  • De fleste MPEG-standardene (f.eks. MPEG-4 og MP3) er patentbelagt og krever royaltybetaling. De er derfor ikke nødvendigvis åpne i henhold til EU-definisjonen.

Spesifikt:

  • Side 17: Status bør vurderes endret fra "godkjent". Omtalen bør endres til f.eks. "Standard for komprimering og innkapsling av digitale video- og lydsignaler".
  • Side 25: Det må klargjøres om man med "MP4" mener MPEG-4 eller MP4, som er en innkapslingsstandard definert i MPEG-4. Det bør også gjøres klart at MP4 er en MPEG-standard, og patentbelagt.
  • Side 25: MP3 er en patentbelagt MPEG-standard. Det er dessuten uklart hvorfor den er markert som "de facto" når andre MPEG-standarder er ikke er det.
  • Side 25: AAC er en patentbelagt MPEG-standard.
  • Side 25: XviD er basert på MPEG-4 og patentbelagt. Status bør derfor vurderes endret fra "Godkent".
  • Side 25: Det er uklart hva som menes med "Mpg". Punktet bør døpes om eller sløyfes.
  • Side 25: MPEG-2 er også en MPEG-standard, og hvis den nevnes eksplisitt bør man også eksplisitt nevne MPEG-1 og MPEG-4, eller eventuelt ikke nevne MPEG-2 i det hele tatt.

Ikke-lossy lydcodecer mangler

Katalogutkastet nevner ingen ikke-lossy lyd-codecer. Svakheten kan rettes ved å f.eks. inkludere Ogg FLAC.

Ikke-komprimerende lydformater på vei ut

Katalogutkastet nevner ett eneste ikke-komprimerende lydformat, nemlig WAV, som er merket "forlad". Siden slike formater er nyttige og utbredt, og WAV dessuten er en åpen standard, bør formatet opprettholdes.

Standardkatalogen bør også omfatte AIFF, som også er ikke-komprimerende, utbredt, velkjent og åpent.

Forøvrig er det uklart hvorfor den danske katalogen vil opprettholde bruk av RIFF, men fase ut den RIFF-baserte WAV-standarden.

uttalelser/200708-standardkatalog/multimedia (last edited 2015-11-29 21:27:01 by localhost)