Differences between revisions 3 and 5 (spanning 2 versions)
Revision 3 as of 2011-02-28 21:09:50
Size: 3129
Editor: Jarle
Comment:
Revision 5 as of 2011-03-01 06:10:32
Size: 3590
Comment: Litt mer tekst og fullfør pressemeldingen.
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 3: Line 3:
= Kommunegrenser uten bruksbegresninger fra NUUG for dere alle = = Kommunegrenser uten bruksbegresninger til alle =
Line 7: Line 7:
Tjenesten lar en få automatisk svar på spørsmål som "I hvilken kommune og fylke befinner dette geografiske punktet seg?" og er en byggestein i NUUGs arbeid med kartbasert nett-tjenester.
Tjenesten lar en få automatisk svar på spørsmål som "I hvilken kommune og fylke befinner dette geografiske punktet seg?" på maskinlesbart format og er en byggestein i NUUGs arbeid med kartbasert nett-tjenester.  Tjenesten leverer ut JSON-formattert informasjon.
Line 11: Line 10:
Tjenesten er bygget ved hjelp av GeoDjango av mySociety. Den norske tjenesten er bygget av mySociety på oppdrag fra NUUG og utviklingen er finansert av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, Departementenes Servicesenter og NUUG. Tjenesten er bygget ved hjelp av !GeoDjango av mySociety. Den norske tjenesten er tilpasset fra den britiske av mySociety på oppdrag fra NUUG og utviklingen er finansert av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, Departementenes Servicesenter og NUUG.
Line 13: Line 12:
Kommune- og fylkesgrensene i databasen er hentet fra OpenStreetmap.org. Da det offentlige nekter å dele ut nøyaktig georeferert grenseinformasjon for kommuner og fylker, er grensene litt unøyaktige, men OSM-grensene er basert på N5000-kartet fra Statens kartverk som skal ha unøyaktighet på maks 2 km. Prosjektet Fri Geo Norge har klagesak gående mot det offentlige på bakgrunn av avslag om tilgang på kommunegrensedata. Via det prosjektet kan en se den absurde historien om hvordan det offentlige Norge nekter borgerne innsyn uten bruksbegresning i hvor kommunegrensen går. Kommune- og fylkesgrensene i databasen er hentet fra !OpenStreetmap.org. Da det offentlige nekter å dele ut nøyaktig georeferert grenseinformasjon for kommuner og fylker, er grensene litt unøyaktige, men OSM-grensene er basert på N5000-kartet fra Statens kartverk som skal ha unøyaktighet på maks 2 km. Kommunegrensene i !OpenStreetmap.org er dog gode nok til at Oslo kommune bruker !OpenStreetmap.org til å vise frem hvor piggdekkgebyret gjelder.
Line 15: Line 14:
Tjenesten har begrenset kapasitet, så alle oppfordres til å kun bruke den til lav-volum-forespørsler. Bruk av tjenesten på mapit.nuug.no er gratis, og fritt tilgjengelig for ikke-kommersiell bruk. Bruk av OpenStreetmap.org-data krediteres i henhold til deres lisens, og det er fint om NUUG også blir kreditert. De som ønsker å bruke tjenesten mye eller til kommersiell bruk bes sette opp sin egen kopi av tjenesten hos seg. Kildekode og datakilder er tilgjengelig via GIT og OpenStreetmap.org for alle som vil lage sin egen utgave. Ta kontakt med NUUG hvis en ønsker hjelp til dette. Prosjektet Fri Geo Norge har klagesak gående mot det offentlige på bakgrunn av avslag om tilgang på kommunegrensedata. Via det prosjektet kan en lese den absurde historien om hvordan det offentlige Norge nekter borgerne innsyn uten bruksbegresning om hvor kommunegrensen går som georeferert informasjon på maskinlesbart format.

Tjenesten som er satt opp på mapit.nuug.no har begrenset kapasitet, så alle oppfordres til å kun bruke den til lav-volum-forespørsler. Bruk av tjenesten på mapit.nuug.no er gratis, og fritt tilgjengelig for ikke-kommersiell bruk. Bruk av !OpenStreetmap.org-data krediteres i henhold til deres lisens, og det er fint om NUUG også blir kreditert. De som ønsker å bruke tjenesten mye eller til kommersiell bruk bes sette opp sin egen kopi av tjenesten hos seg. Kildekode og datakilder er tilgjengelig via GIT og !OpenStreetmap.org for alle som vil lage sin egen utgave, og bør ikke ta mer en noen timer. Ta kontakt med NUUG hvis det ønskes hjelp til dette.
Line 29: Line 30:
Hvem flere?
Line 39: Line 38:
OpenStreetmap.org !OpenStreetmap.org
Line 53: Line 52:

Oslo kommunes nettside om piggdekkgebyr
[[BR]]http://www.samferdselsetaten.oslo.kommune.no/miljo/piggdekkgebyr/

Pressemelding fra NUUG 2011-02-XX sendes pressemelding@nuug

Kommunegrenser uten bruksbegresninger til alle

NUUG lanserer nå en API-tjeneste for deg som trenger å finne kommunegrensene i Norge. Tjenesten heter Mapit, og er basert på en britisk tjeneste laget av mySociety. Den er en database over fylker og kommuner med tilhørende fylkes- og kommunenummer og georeferert kartinformasjon.

Tjenesten lar en få automatisk svar på spørsmål som "I hvilken kommune og fylke befinner dette geografiske punktet seg?" på maskinlesbart format og er en byggestein i NUUGs arbeid med kartbasert nett-tjenester. Tjenesten leverer ut JSON-formattert informasjon. Dokumentasjonen for tjenesten er tilgjengelig fra http://mapit.nuug.no/ .

Tjenesten er bygget ved hjelp av GeoDjango av mySociety. Den norske tjenesten er tilpasset fra den britiske av mySociety på oppdrag fra NUUG og utviklingen er finansert av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, Departementenes Servicesenter og NUUG.

Kommune- og fylkesgrensene i databasen er hentet fra OpenStreetmap.org. Da det offentlige nekter å dele ut nøyaktig georeferert grenseinformasjon for kommuner og fylker, er grensene litt unøyaktige, men OSM-grensene er basert på N5000-kartet fra Statens kartverk som skal ha unøyaktighet på maks 2 km. Kommunegrensene i OpenStreetmap.org er dog gode nok til at Oslo kommune bruker OpenStreetmap.org til å vise frem hvor piggdekkgebyret gjelder.

Prosjektet Fri Geo Norge har klagesak gående mot det offentlige på bakgrunn av avslag om tilgang på kommunegrensedata. Via det prosjektet kan en lese den absurde historien om hvordan det offentlige Norge nekter borgerne innsyn uten bruksbegresning om hvor kommunegrensen går som georeferert informasjon på maskinlesbart format.

Tjenesten som er satt opp på mapit.nuug.no har begrenset kapasitet, så alle oppfordres til å kun bruke den til lav-volum-forespørsler. Bruk av tjenesten på mapit.nuug.no er gratis, og fritt tilgjengelig for ikke-kommersiell bruk. Bruk av OpenStreetmap.org-data krediteres i henhold til deres lisens, og det er fint om NUUG også blir kreditert. De som ønsker å bruke tjenesten mye eller til kommersiell bruk bes sette opp sin egen kopi av tjenesten hos seg. Kildekode og datakilder er tilgjengelig via GIT og OpenStreetmap.org for alle som vil lage sin egen utgave, og bør ikke ta mer en noen timer. Ta kontakt med NUUG hvis det ønskes hjelp til dette.

Norwegian Unix User Group (NUUG) er en ikke-kommersiell forening for profesjonelle databrukere, programvareutviklere og driftspersonell. Foreningen har fokus på åpne standardar, fri programvare og UNIX-liknende operativsystemer, og ble stiftet 1984-06-07.

Kontaktpersoner

Petter Reinholdtsen BRE-post: <pere (at) hungry.com> BRLeder i NUUG og koordinator av Mapit-tjenesten

Cato Auestad BRE-post: <bleakgadfly (at) fsfe.org> BRTelefon: +47 91182790

Referanser

Foreningen NUUG BRhttp://www.nuug.no/

Prosjektet Fri Geo Norge BRhttp://www.frigeonorge.net/

OpenStreetmap.org BRhttp://www.openstreetmap.no/

mySociety, stiftelsen bak mapit.mysociety.org BRhttp://www.mysociety.org/

Kildekoden til Mapit-tjenesten BRgit clone https://github.com/mysociety/mapit.git

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare BRhttp://www.friprog.no/

Departementenes Servicesenter BRhttp://www.dss.dep.no/

Oslo kommunes nettside om piggdekkgebyr BRhttp://www.samferdselsetaten.oslo.kommune.no/miljo/piggdekkgebyr/

pressemelding/201103-mapit (last edited 2015-11-29 21:27:04 by localhost)