Pressemelding Oslo, 2007-03-14

ISO ignorerer innsigelser mot standardisering av Ecmas OOXML dokumentformat

Ecmas OOXML-dokumentformat, som er en nøyaktig beskrivelse av Microsofts XML-formater i deres Office 2007-pakke, vil nu bli sendt til fast-track-avstemning. Dette meddeler sekretariatsjefen for ISO's og IEC's JTC 1-sekretariat, Lisa Rajchel, i en email d. 11. mars. Forslaget sendes ut uten noen form for rettelser, som standardforslaget ISO/IEC DIS 29500.

Dette skjer etter en 1-måneds høring blant JTC 1's medlemmer, hvor 20 lands standardiseringsorganer har skrevet om en rekke omfattende motsetninger med andre ISO og IEC standarder. Ecma har i et dokument på 58 sider avvist alle innvendingene, og oppfordret JTC 1 til å bare sende dokumentet til den endelige avstemningen, hvilket JTC 1 etterkom.

Det er svært vanskelig å tro at JTC 1 har konsultert alle de nasjonale standardiseringsorganer som har framkommet med mulige konflikter, og at de i fellesskap har prøvd å løse konfliktene, slik det er forekrevet i JTC 1's regler. Dette kan være på bakgrunn av Ecmas bastante avvisning av alle konflikter. Kutyme i JTC 1 er at man tar alle kommentarer alvorlig, og man ikke avviser dem over én kam. Det kan være at det kommer klager over den fulgte prosedyren.

JTC 1's beslutning kan oppfattes på flere måter. Fra Ecma og Microsofts side kan man fort komme i gang med den endelige avstemningen, og derved fortere innhente det forspranget som ODF-standarden har. ODF-standarden ISO/IEC 26300 ble vedtatt av ISO og IEC i mai 2006, og offentliggjort desember 2006. Den er implementert av en rekke produkter som OpenOffice.org, Koffice, Abiword, Google Docs og Lotus Notes, og det er flere plugins til MS Office XP, 2003 og 2007 fra bl.a Microsoft selv (i en open source-versjon) og fra Sun. En rekke regjeringer har lagt seg fast på ODF, heriblant Brasil, India, Frankrike, Belgia, Finland, Malaysia og Sydafrika, og delstaten Massachusetts i USA og regionen Extremadura i Spania. EU's IDABC råd for offentlig forvaltning anbefaler også ODF, og kun ODF, til det offentlige i alle EUs medlemsland. Hele operasjonen omkring standardiseringen av OOXML kan ses på som Microsofts kamp for å genvinne eller inndemme tapene hos det offentlige i mange stater, hvor utsikten til en åpen dokumentstandard på gratis open-source lisenser og frigjørelsen fra Microsofts jerngrep ellers har vært meget forlokkende. Microsoft kan muligens ved massiv påvirkning av standardiseringsorganene i de forskjellige landene få stemt standarden, som presist beskriver deres MS Office 2007 produkt, igjennom.

På den annen side kan motstanderene av OOXML ved en hurtig avstemning kanskje stemme forslaget ned, og derved unngå å sløse mer tid på Microsofts forsøk på å gjøre deres produkt til en internasjonal standard. Det er rimelig uhørt at man lager en internasjonal standard, som er bundet til en enkelt leverandørs produkt, på en slik måte at den implementerer en rekke versjoner av produktet med alle deres merkverdigheter. Ecma-standarden foreskriver at standarden ikke skal avvike overhovedet fra Microsofts produkt. Dette giver en meget stor fordel til Microsoft, alle andres implementasjoner er per definisjon annenrangs, og det vil forøvrig være nærmest umulig å implementere OOXML fullt ut, da den er svært omfattende (over 6000 sider) og ikke er fullt ut spesifisert. F.eks. sies det en del steder i dokumentasjonen: "gjør som i Word 97" uten nærmere beskrivelse.

Hva vil så skje ved avstemningen? Det er vanskelig å si, spesielt når det er så stor uoverensstemmelse om forslaget. Men for at forslaget kan godkjennes skal to kriterier være oppfylte:

1. 2/3 av P-medlemmene i JTC 1 skal stemme for. Det er i dag 30 P-medlemmer i JTC 1, men det kan godt komme flere innen avstemningen er slutt. Blanke stemmer og ikke-avgitte stemmer telles ikke med. Det kan her være en del land der man ikke kan bli enige om å stemme ja eller nei. Disse vil rimeligvis stemme blankt. Det kan redusere den samlede mengde avgitte stemmer og dermed gi nei-stemmer større vekt.

2. Ikke mer enn 1/4 av de totalt avgitte stemmer er negative. Her teller O-medlemmer med. Der er i øyeblikket 42 O-medlemmer i JTC 1.

OOXML-forslaget vil nu bli sendt i offentlig høring. I Norge er det Standard Norge som står for denne høring, og alle interesserte kan bidra med kommentarer. Man behøver ikke å være medlem i Standard Norge.

Keld Simonsen fra NUUGs standardiseringsutvalg, mener det er dårlig nytt for brukene hvis det nå skal bli to standarder for dokumentformater. Det vil nødvendigvis føre til dobbeltarbeid når begge standarder skal understøttes, for ellers kan man ikke lese hverandres dokumenter. Og nødvendigvis vil det føre til at noen brukere ikke kan lese andres dokumenter, fordi de ikke har den nødvendige programvare. Især vil OOXML-dokumenter bety at Linux-brukere lukkes ute fordi MS Office ikke finnes til Linux. Det er nettopp meningen med åpne standarder at de kan implementeres på alle plattformer, men OOXML er så omfattende og Microsoft-spesifikk, at den kun kan implementeres fullt ut på en Microsoft-plattform.

Keld Simonsen ser hellere at ODF- og Microsoft-folkene arbeidet sammen om et felles format, idet ODF og OOXML grunnleggende handler om det samme: helt normale kontorformater i XML. Microsoft kunne så implementere deres bakoverkompatibilitet som utvidelser til standarden.

Han mener videre at det ikke hører noen steder hjemme at en internasjonal standard skal være bundet til å slavisk skulle følge et enkelt firmas produkt, til og med i multipple varianter. Dette gir en urimelig konkurransefordel til dette bestemte firmaet, hvor det nettopp er et av formålene med en åpen standard at den sikrer like konkurranse mellem produsentene.

Microsoft kan heller ikke være tjent med å ha så stor motstand i miljøet på standarden sin, mener han. Dette er kun med på å generere mer motstand mot den store bedriften fra Redmond i USA.

Han håper at Microsoft ikke får held med å få vedtatt deres spesifikasjon som ISO-standard. Du kan hjelpe til med dette ved å gi dine kommentarer til Standard Norge, kontakt dem via http://standard.no.

NUUG er en forening omkring Unix, åpne systemer og åpne standarder. NUUG er aktiv omkring åpen standardisering av UNIX, Linux, programmeringsspråk, og støtte til språk. web: http://nuug.no

Kontaktpersoner:

Keld Simonsen, email: keld at rap.no Idar Tollefsen, email: idart at performancedesign.no