Differences between revisions 9 and 10
Revision 9 as of 2019-05-26 10:22:53
Size: 5351
Editor: solbu
Comment:
Revision 10 as of 2019-05-26 21:16:15
Size: 5940
Comment: Omtale av Frikanalen fra RT #22459.
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 42: Line 42:
Foreningen NUUG har vært involvert i TV-kanalen Frikanalen i flere år nå. Frikanalen er Norges riksdekkende åpne TV-kanal, der hvem som helst kan få sendetid på RiksTV. Tenk på det som Youtube for RiksTV.
Line 44: Line 43:
NUUG har lagt ut opptak fra medlemsmøter på Frikanalen og hatt glede av å eksperimentere med TV-mediet via Fri programvare-løsningen som utgjør kanalen. Kildekoden til webadministrasjonssystemet ligger på Github, og hele løsningen er basert på fri programvare for vedlikehold, avspilling, omkoding og distribusjon. Foreningen NUUG har vært involvert i TV-kanalen Frikanalen i flere år
nå. Frikanalen er Norges riksdekkende åpne TV-kanal, der hvem som
helst kan få sendetid på RiksTV. Tenk på det som Youtube for RiksTV.
Line 46: Line 47:
For en stund tilbake kom det på plass et REST-API for å styre kanalen, der en kan legge inn nye innslag (videofilene lastes opp via ftp) og legge det ut på sendeplanen, og NUUG har brukt dette til å legge inn NUUG-relaterte innslag på ledige tidspunkt på sendeplanen. Frikanalen har dermed i lenger tid vært tekno-TV med foredrag og presentasjoner av nytt og gammelt NUUG-relatert innhold. Resultatet kan en se på Riks-TV kanal 50, multicast hos Uninett og via websidene til Frikanalen. NUUG har lagt ut opptak fra medlemsmøter på Frikanalen og hatt glede
av å eksperimentere med TV-mediet via Fri programvare-løsningen som
utgjør kanalen. Kildekoden til webadministrasjonssystemet ligger på
Github, og hele løsningen er basert på fri programvare for
vedlikehold, avspilling, omkoding og distribusjon.
Line 48: Line 53:
Hvis du har lyst til å være med å teste hva en kan gjøre med riksdekkende TV og Fri programvare, ta kontakt med oss på frikanalen(at)nuug.no eller stikk innom IRC, #frikanalen på irc.freenode.net. Frikanalen har godtatt et tilbud fra RiksTV hvor kanalen får et vist
pengebeløp i støtte slik at kanalen slutter å luft kringkastes (via
DVB) men sendes heller via Riks-TV sine nettstrømnings tjeneste
(Settop-boks). Begrunnelsen til at Frikanalen ble presset ut av
luftkringkastingen var at noen måtte ofres fordi RiksTV har mistet
deler av frekvensene til fordelen av mobilnettet! Det forhandles
foreløpig med flere TV kringkastere bla. GET og !CanalDigital (Telenor)
for å få sende via deres nettstrømningtjenester i tillegg til Riks-TV.
Frikanalen skal sende snart i HD oppløsning (kontra SD fra før), og
dette stort sett for å tilfredsstille kravene for norske TV
nettstrømnings tilbydere bla. men ikke bare RiksTV og GET.

I året som gikk, NUUG har bistått Frikanalen med oppsettet av en god
del nye maskinvare ved maskinrommet til USIT hvor Frikanalen tjenere
står tett knyttet NUUG sine. En slik infrastruktur oppgradering gjøres
for å øke stabiliteten og få til at Frikanalen skal være klar og bedre
rustet for HD utsendingen.

Hvis du har lyst til å være med å teste hva en kan gjøre med
riksdekkende TV og Fri programvare, ta kontakt med oss på
frikanalen(at)nuug.no eller stikk innom IRC, #frikanalen på
irc.freenode.net.

Styrets årsberetning for 2019

For perioden fra og med årsmøtet 2018-06-21 til årsmøtet 2019-06-20

Styret

I styret har disse vært med:

  • Martin Langsjøen, leder (valgt for 1 år i 2018, i styret siden 2017)
  • Thomas Gramstad, nestleder (valgt for 2 år i 2018, i styret siden 2015)
  • Johnny Solbu, styremedlem (valgt for 1 år i 2018, i styret siden 2013)
  • Jon Petter Bjerke, styremedlem (valgt for 2 år i 2018, i styret siden 1992 med opphold)
  • Petter Reinholdtsen, andrevara (valgt for 1 år i 2018, i styret siden 2001)

Andre tillitsvalgte

David Noble har vært leder av videogruppen til NUUG.
Marius Halden har vært leder av driftsgruppen til NUUG.

Valgkomité

  • Thomas Gramstad (leder)
  • Kristian Fiskerstrand
  • Tom Fredrik Blenning

Revisor

  • RSM Norge AS.

Sekretariat

Sekretariatet har bestått av Thomas Gramstad og Jon Petter Bjerke.

Møteaktivitet

Styret har hatt 10 møter i perioden. I tillegg har det mellom hvert styremøte vært sporadisk kommunikasjon på IRC og epost for oppfølging av saker og planlegging av videre arbeid. NUUG Oslo har hatt 7 medlemsmøter med faglig innhold. Temaer har vært varierende fra tekniske systemer og løsninger til det mer politisk/økonomiske. Møtene er tatt opp på video og gjort tilgjengelige på web og landsdekkende TV.

Andre aktiviteter

USENIX

USENIX er en amerikansk forening for brukere av avanserte datasystemer, med hovedfokus på Unix-lignende systemer og fri programvare. Ordinært personmedlemskap i NUUG inkluderer medlemskap i USENIX, også for alle personer tilknyttet bedriftsmedlemskap. Dette medlemskapet inneholder blant annet abonnement på bladet ;login: og rabatt på konferansedeltakelse. Enkelte kategorier av personmedlemmer i NUUG er unntatt fra USENIX-medlemskap.

Popcorn-time.no

Våren 2016 tok Økokrim beslag i et domenenavn, popcorn-time.no, uten en rettslig kjennelse, og uten konkret begrunnelse i forhold til brudd på opphavsrett. Ved å publisere dette gjennom pressemeldinger ga de inntrykk av at dette kom til å bli etablert som en praksis for beslag av domenenavn. NUUG, sammen med våre venner hos EFN, mente at det var et prinsipielt problem at beslag ble gjort uten rettslig kjennelse og satte derfor igang aktiviteter for å utfordre denne praksisen. Denne saken pågår enda og kan best følges gjennom NUUG sin blogg som finnes her: https://www.nuug.no/news/tags/dns-domenebeslag/

Mimes brønn

NUUGs tjeneste for å hjelpe folk med å få innsyn i offentlig forvaltning, Mimes brønn, har pr. 2019-05-20 vært brukt til 1548 henvendelser.

Frikanalen

Foreningen NUUG har vært involvert i TV-kanalen Frikanalen i flere år nå. Frikanalen er Norges riksdekkende åpne TV-kanal, der hvem som helst kan få sendetid på RiksTV. Tenk på det som Youtube for RiksTV.

NUUG har lagt ut opptak fra medlemsmøter på Frikanalen og hatt glede av å eksperimentere med TV-mediet via Fri programvare-løsningen som utgjør kanalen. Kildekoden til webadministrasjonssystemet ligger på Github, og hele løsningen er basert på fri programvare for vedlikehold, avspilling, omkoding og distribusjon.

Frikanalen har godtatt et tilbud fra RiksTV hvor kanalen får et vist pengebeløp i støtte slik at kanalen slutter å luft kringkastes (via DVB) men sendes heller via Riks-TV sine nettstrømnings tjeneste (Settop-boks). Begrunnelsen til at Frikanalen ble presset ut av luftkringkastingen var at noen måtte ofres fordi RiksTV har mistet deler av frekvensene til fordelen av mobilnettet! Det forhandles foreløpig med flere TV kringkastere bla. GET og CanalDigital (Telenor) for å få sende via deres nettstrømningtjenester i tillegg til Riks-TV. Frikanalen skal sende snart i HD oppløsning (kontra SD fra før), og dette stort sett for å tilfredsstille kravene for norske TV nettstrømnings tilbydere bla. men ikke bare RiksTV og GET.

I året som gikk, NUUG har bistått Frikanalen med oppsettet av en god del nye maskinvare ved maskinrommet til USIT hvor Frikanalen tjenere står tett knyttet NUUG sine. En slik infrastruktur oppgradering gjøres for å øke stabiliteten og få til at Frikanalen skal være klar og bedre rustet for HD utsendingen.

Hvis du har lyst til å være med å teste hva en kan gjøre med riksdekkende TV og Fri programvare, ta kontakt med oss på frikanalen(at)nuug.no eller stikk innom IRC, #frikanalen på irc.freenode.net.

Video-gruppen

Formål

Videogruppens formål er som før å dokumentere, og publisere foredrag fra NUUGs møter. Dette er for å skape bredere engasjement rundt NUUGs aktiviteter, sørge for at NUUGs medlemmer kan følge med fra utenfor lokalet, samt å kunne se foredrag i ettertid.

Året som har vært

I året som har vært har NUUGs videogruppe hatt fokus på økt kvalitet, forbedret publiseringshastighet, og bredere publisering.

Videoene blir nå publisert i HD; dvs. 1080p50, som sørger for enda bedre leselighet av lysbilder.

Nye opptak blir publisert gjennom de følgende kanaler:

Wikisidene blitt oppdatert.

Videre mål

Som mål videre utover året, er det ønske om å skape bredere engasjement i selve videogruppen. Det er tenkt at dette gjennomføres ved å holde et par workshops angående hvordan videoutstyret blir brukt, samt hvordan publisering foregår.

Sist, men ikke minst, er det ønske om å forbedre publiseringsrutiner, slik at dette går smidigere.

aktiviteter/2019aarsmoete/beretning (last edited 2019-06-18 02:36:50 by ThomasGramstad)