Høring om forskrift til den nye offentleglova

Frist for uttalelser er 1. november. Siterer Håkon W. Lie:

Høringsnotatet viser til et EU-direktiv, det er trolig INSPIRE, http://publicgeodata.org har mer informasjon om det.

Fra høringsnotatet: c. I den grad offentlege verksemder vert drivne på forretningsmessig basis, eller heilt eller delvis skal vere sjølvfinansierande, kan ein rekne ei rimeleg avkastning av investeringar, i tråd med EU-direktivet.”

og Vidare foreslår departementet at det kan krevjast betaling for eigedomsinformasjon, kart og kartdata frå Norsk Eigedomsinformasjon AS og frå Statens kartverk. Den førstnemnde verksemda skal drivast på forretningsmessig basis, og den andre skal heilt eller delvis vere sjølvfinansierande, jf. prisingsprinsipp c.

Kan man kalle noe som er 95% skattefinansiert for selvfinansierende?

Argumentere for det fra et samfunnsøkonomisk ståsted? Denne saken: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_ostafjells/buskerud/4718651.html er et typisk eksempel på at samfunnet og private firma har veldig forskjellige prioriteter.

Peter Weiss (US Dept of Commerce) uttaler i en rapport ( http://www.primet.org/documents/weiss%20-%20borders%20in%20cyberspace.htm )"In the US, open and unrestricted access to public sector information has resulted in the rapid growth of information intensive industries particularly in the geographic information and environmental services sectors." Det er lett å tenke seg at fremvekst av nye bedrifter vil føre til en samfunnsøkonomisk langt mer lønnsom utnyttelse av offentlige data.

Man kan også argumentere for at geografisk informasjon er viktig fra et sikkerhetsperspektiv. Hvis jeg nå ikke husker helt feil så hadde skipet Roknes tilgang på oppdaterte kartdata, men ikke for den kartplotteren de hadde ombord. Sjøkartdata i Norge krever spesielt godkjente lesere (sannsynligvis DRM-issues). Man får altså en teknologilåsing som går på sikkerheten løs.

Kombinasjon av ulike offentlige og private datasett gir nye muligheter for produkter (og applikasjoner). Det offentlige har til en viss grad begynt med dette, der man f.eks kan kombinere metereologiske data og sjøkart, men dette er kun tilgjengelig på web, og det er ikke mulig å ta med seg ut i båten. Man kan heller ikke inkludere egne datasett i disse.

Et annet mulig argument (det må finpusses litt) er at den konsolideringen som skjer i kartmarkedet gjør at man får monopoler/oligopoler. Det blir vanskeligere for mindre aktører å komme inn i markedet. I tillegg risikerer man at applikasjoner basert på kartdata kun blir tilgjengelig på den mest populære programplattformen, noe som bidrar til å svekke mangfoldet og øke monopolistens makt.

Ideer til innspillet