Pressemelding sendt til pressemelding@ og annonsering@ 2012-05-06 20:40

Gratis Garmin-kart for Norge

OpenStreetMap er et verdensomspennende dugnadsprosjekt for å samle inn kartdata og gjøre disse tilgjengelig uten bruksbegrensninger. I Norge er det relativt stor aktivitet og mengden kartdata begynner nå å bli betydelig. Dekningen varierer, men er i mange områder meget god (se f.eks. Stavanger). Foreningen NUUG er sentral i organiseringen av det norske brukersamfunnet. Mye data er samlet inn ved dugnadsarbeid. Ellers har vi fått data fra Den Norske Turistforening (DNT) sentralt, Naturvernforbundet, Trafikanten, Bing (satellittfoto) og andre.

I tillegg til veier og andre elementer som brukes til veikart er det også en betydelig mengde data som er relevant for turkart. Dette er f.eks. stier, turisthytter, skiløyper, sykkelveier, vann, myrer, osv.

Det er en trend at GPS brukes mer og mer. Både til navigering i kjøretøy, og til fots i marka og på fjellet er dette et godt hjelpemiddel. Som et resultat av de frie dataene i OpenStreetMap kommer det en rekke gode tjenester. En av disse er nettstedet frikart.no som tilbyr gratis kart til GPS-modeller av merket Garmin.

Det er en rekke kart å velge mellom. I tillegg til tradisjonelle veikart finner man også topografiske turkart, både for sommerbruk og vinterbruk. Vinterkartene inneholder skiløyper og er såvidt vi vet de eneste i sitt slag til Garmins GPS. I et samarbeid med DNT Oslo og Omegn er alle blåmerkede stier i deres område nå oppdatert. I tillegg er selvfølgelig en stor del av stinettet ellers med, samt markastuer, utsiktspunkter, badeplasser, klatrevegger, osv. På alle kartene finner man også hoteller, restauranter, museer, butikker, osv.

Alle kartene finnes både med vår egen kartografi (kartdesign) i tillegg til Kartverkets skjermkartografi for de som foretrekker dette. Og det er installasjonsfiler både for PC og Mac i tillegg til kartfiler man kan legge direkte inn i GPS-ene.

Kartene oppdateres daglig slik at nye data som legges inn hurtig kommer med. "Konseptet OpenStreetMap er jo effektivt", sier Didriksen. "Om en vei, sti eller noe annet mangler så kan brukerne selv legge dette inn, og allerede dagen etter er det med på GPS-kartene."

Veikartene er testet på Nuvi 200 og Nuvi 1390, men skal fungere på alle bilmodeller.

De topografiske turkartene er testet på Colorado, Oregon, Montana, Dakota, 60, 62 og Edge 800, men skal fungere på alle håndholdte enheter med nok minne som kan vise kart. Disse kan også bruke veikartene. Bilmodellene kan også i stor grad vise turkartene om man skulle ønske det.

Kontaktpersoner

Sverre Didriksen, mannen bak frikart.no og aktiv i OpenStreetmap-prosjektet
Epost: sverre (at) frikart.no
Tlf: +47 90 59 75 00

Petter Reinholdtsen, leder i NUUG og aktiv i OpenStreetmap-prosjektet
Epost: pere (at) hungry.com

Referanser

pressemelding/201205-osm-garminkart (last edited 2015-11-29 21:27:04 by localhost)