Differences between revisions 10 and 11
Revision 10 as of 2009-11-13 11:16:18
Size: 3824
Editor: MagneMahre
Comment:
Revision 11 as of 2009-11-13 11:18:42
Size: 3896
Editor: MagneMahre
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 15: Line 15:
Dersom en gründer har en íde om et nytt produkt som trenger kartdata, så er kostnaden ved å bruke dette så høy at det for de fleste ikke vil være mulig. Dersom en gründer har en íde om et nytt produkt som trenger kartdata, så er kostnaden ved å bruke dette så høy at det for de fleste ikke vil være mulig.  Det er bare store selskap som har de finansielle midlene som skal til.

Utkast til Pressemelding fra NUUG

Sendes til annonsering@nuug og pressmelding@nuug.

En god start fra Statens Kartverk, men ...

NUUG vil berømme Statens Kartverk for å ha tatt de første viktige skritt mot åpenhet ved at de tilgjengeliggjør kart for gratis privat bruk. Vi håper samtidig at åpenhetspolitikken ikke stopper her, men at Kartverket tar steget fullt ut.

Det Statens Kartverk har gjort er å gi oss alle tilgang på ferdige kart, men med strenge bruksbegrensninger. Dette åpner for en rekke muligheter, men for å få til virkelig innovasjon og kreativitet trenger vi noe mer. Man kan bare bruke kartene på Kartverkets nåde, og det er ikke måten å lage tjenester man vil basere seg på.

Det er ikke optimalt at Kartverket forsøker å konkurrere med f.eks Google Maps for offentlige midler. Petter Reinholdtsen, leder i NUUG, sier: «Kartverket burde gitt ut rådata og overlatt til det private initiativ å lage sluttbrukertjenester. Selvstendige utviklere, oppstartsfirma og andre vil tilføre kreativitet og nye måter å bruke all den informasjonen som ligger i dette datamaterialet, til vårt felles beste»

Dersom en gründer har en íde om et nytt produkt som trenger kartdata, så er kostnaden ved å bruke dette så høy at det for de fleste ikke vil være mulig. Det er bare store selskap som har de finansielle midlene som skal til. I USA ble offentlige kartdata gjort fri for all bruk for mange år siden. Studier viser at de offentlige inntektene økte, kanskje med en ti-gang, ettersom de fikk en oppblomstring av ny virksomhet.

Kartverket påstår at det kun er store systemleverandører og profesjonelle som sitter på den kompetansen som skal til for å utnytte datagrunnlaget. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det er en rekke fri programvare-prosjekter som i dag gjør avansert GIS-bruk, og det finnes tilgjengelig gratis verktøy som konverterer fra Kartverkets dataformat (SOSI) til andre formater. NUUG har en egen kartgruppe som jobber med utvikling av fri programvare og spredning av kunnskap rundt dette.

NUUG ber om at dataene fra Statens Kartverk, som vi alle har vært med å betale for gjennom skatteseddelen, blir fritt tilgjengelige.

Innspill som kan legges inn:

  • Klausulen om kartverkets omdømme er urimelig
  • En kan kun bruke kart på kartverkets nåde, og det er ikke måten å lage tjenester en ønsker å basere seg på.
  • Påstanden på [http://www.digi.no/828341/statens-kartverk-aapner-opp digi.no] fra kartverket om at "for å kunne behandle våre grunndata må du ha kompetanse og GIS-verktøy [geografiske informasjonssystemer] som kun de store systemleverandørene og profesjonelle sitter på" er pisspreik og bør kanskje imøtegås av NUUG, hvis kartgruppe sitter på kompetansen og verktøy.

Kontaktpersoner

Magne Mæhre, aktiv i OpenStreetmap.org BREpost: magne.mahre (at) gmail.com

Petter Reinholdtsen, leder i NUUG og aktiv i OpenStreetmap.org BREpost: pere (at) hungry.com

Peter N. M. Hansteen BREpost: peter (at) nuug.no BRTelefon 980 71 263.

Referanser

Referanser til internt bruk for de som skriver pressemeldingen

pressemelding/200911-kartverket (last edited 2015-11-29 21:27:02 by localhost)