Pressemelding fra Norwegian Unix User Group 2007-08-XX

Fin overskrift

OpenStreetMap er et prosjekt for å lage og tilby frie geografiske data, som for eksempel bykart, til alle som ønsker dette. Prosjektet ble startet fordi mange kart som vi ofte tenker på som frie og tilgjengelige, faktisk har rettslige eller tekniske begrensninger knyttet til bruken av disse. Følgende for slike restriksjoner er at mennesker som ønsker å bruke slike kart kreativt, produktivt eller på nye måter ikke får lov til dette. Restriksjonene hemmer på en helt unødvendig måte, og samfunnet får ikke bruke de ressursene som allerede burde vært tilgjengelig for innbyggere.

I Europa er det særlig vanlig at myndigheter sitter på kartdata, men disse gjøres ikke tilgjengelig for folket. For å løse problemet med mangelen på tilgjengelige kartdata ble OpenStreetMap startet juli 2004. OpenStreetMap er et samarbeidsprosjekt på samme måte som suksessfulle Wikipedia, og det er internasjonal interesse for prosjektet. Antall brukere har skutt i været, noe som burde fortelle at behovet for fri kartdata er stort. Bak kartdataene står personer som er interessert i kart, geografi og har tid til å samle inn data med bruk av vanlig GPS-utstyr.

Prosjektet har så langt kartlangt mye av Europa hvor England i Storbritannia begynner å bli svært godt kartlagt. En av de viktigste hendelsene i senere tid er at et kartfirma i Nederland (AND) har frigitt veidata for Nederland samt deler av India og Kina til OpenStreetMap. Dette er et stort skritt fremover for landene det gjelder, hvor man kan konsentrere seg om å korrigere feil i de eksisterende kartdataene og legge til ytterligere informasjon som sykkelveier og stier.

I Norge fins det gode data i en håndfull områder, deriblant Oslo, Bergen, Tromsø og flere større og mindre steder som Bryne, Halden og Hommelvik. I enkelte av disse områdene er kartet også bedre og mer detaljert enn det man finner tilgjengelig på andre gratis karttjenester på Internett.

Man trenger ikke være spesielt teknologiinteressert for å delta. Det holder at man har tid og lyst til å bidra med sin lokalkunnskap. For noen involverte er dette blitt en mer en besettelse enn hobby, og mye fordi dette er aktiviserende samtidig som det er interessant på flere nivå. Det er dermed en unnskyldning for å komme seg ut og det blir fort en besettelse hvor man utforsker sitt nærmiljø på en helt ny måte.

Alternativ tekst

Man trenger ikke være spesielt teknologiinteressert for å delta, det holder at man har tid og lyst til å bidra med sin lokalkunnskap. Det er også en fin aktivitet og man utforsker nærmiljøet sitt på en helt ny måte.

Det arrangeres av og til kartdugnader i et område hvor man samler folk og kartlegger et område i løpet av en helg.

Kontaktpersoner

Person 1, epost at domain, telefon +47 0000 0000

Person 2, epost at domain, telefon +47 0000 0000

Referanser (til pressemeldingen)

Referanser (til oss som skriver pressemeldingen)