Differences between revisions 11 and 12
Revision 11 as of 2007-05-11 13:20:19
Size: 3414
Editor: Fosseng
Comment:
Revision 12 as of 2007-05-11 13:21:38
Size: 2873
Comment: Flyttet høringsreferanser til høringssiden.
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 30: Line 30:
== Referanser (til meldingen) == == Referanser ==
Line 33: Line 33:

== Referanser (til høringssiden) ==

 * [http://www.nuug.no/dokumenter/20070511-standardkatalog.pdf Pressemelding og høringsdokument delt ut 2007-05-11]
 * [http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/pressesenter/pressemeldinger/2007/--Forste-skritt-mot-en-offentlig-sektor-.html?id=466602 Pressemelding]
 * [http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/dok/Horinger/Horingsdokumenter/2007/Horing---ODF.html?id=466498 Høringsdokumenter]
 * [http://www.digi.no/php/art.php?id=381780 digi.no: Røys krever bruk av åpne formater]

Pressemelding fra NUUG 2007-05-11

Et lite standardskritt i riktig retning

NUUG er veldig fornøyd med at regjeringen har tatt et lite skritt i riktig retning med dagens annonsering av et første utkast til referansekatalog over anbefalte og obligatoriske standarder for offentlig sektor. Det er dog langt igjen før, og NUUG er derfor spesielt fornøyd med at standardrådet i valget av PDF, ODF og UTF-8 har lagt til grunn en definisjon av åpne standarder som sikrer alle aktører like vilkår i markedet, og håper denne definisjonen gjøres til et krav når framtidige spesifikasjoner og standarder vurderes.

De legger til grunn at "En åpen standard kjennetegnes ved at den er anerkjent og vil bli vedlikeholdt av en ikkekommersiell organisasjon, og det løpende utviklingsarbeidet foregår på basis av beslutningsprosesser som er åpne for alle interesserte parter. Standarden er publisert og dokumentasjonen er tilgjengelig, enten gratis eller til en ubetydelig avgift. Det må være tillatt for alle å kopiere, distribuere og bruke standarden gratis eller for en ubetydelig avgift. Den intellektuelle rettighet knyttet til standarden (eks. patenter) er gjort ugjenkallelig tilgjengelig, uten royalty. Det er ingen forbehold om gjenbruk av standarden.". Dette er i tråd med NUUGs syn på hva som er en åpen standard, og sikrer at fri programvareutviklere og andre har mulighet til å lage løsninger som følger standarden.

En unngår dermed situasjoner som med Macromedia Flash, der spesifikasjonen kun er tilgjengelig for de som blant annet går med på vilkåret at de ikke skal lage konkurrerende avspiller som støtter Flash, og situasjoner som med OOXML der spesifikasjonen på 6000 sider er ufullstendig og enkelte steder henviser til hvordan MS Excel oppfører seg.

  • - Standardrådet har i dag tatt et lite steg i riktig retning, og NUUG setter pris på at de åpne standardene som ble med i første utgave av katalogen gir like vilkår for alle, og sikrer at fri programvareleverandører fullt ut kan konkurrere om å levere løsninger som fungerer i offentlig sektor, sier NUUGs leder Petter Reinholdtsen.

Et område som kanskje bør få mer oppmerksomhet er de feltene der det i dag mangler åpne standarder, eller der de standardene som finnes er utilstrekkelige. Regjeringen burde gjøre en innsats for å identifisere slike områder, og få på plass standardiseringsarbeide slik at disse feltene også får et åpnet marked.

NUUGs standardgruppe gleder seg til å komme igang med sin høringsuttalelse, og å gi innspill på hvilke standarder som bør brukes av det offentlige fremover.

Kontaktpersoner

Petter Reinholdtsen BREpost: pere at hungry.com

Referanser

pressemelding/200705-standardkatalog (last edited 2015-11-29 21:27:03 by localhost)