Differences between revisions 3 and 4
Revision 3 as of 2011-09-02 12:55:02
Size: 6819
Comment:
Revision 4 as of 2011-09-02 15:14:57
Size: 6819
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 13: Line 13:
http://www.fiksgatami.no/?pc=Kjennveien http://www.fiksgatami.no/?pc=< søkeord >
Line 15: Line 15:
Dette er den samme siden du kommer til dersom du skriver "Kjennveien" i Dette er den samme siden du kommer til dersom du skriver "< søkeord >" i
Line 44: Line 44:
FiksGataMis problemrapport #4554.

[Anne
Borgan]
> Nå
r blir den fjernet?
FiksGataMis problemrapport #< rapportnummer >.
Line 50: Line 47:
og ikke lagt inn som en oppdatering i problemrapport #4554. og ikke lagt inn som en oppdatering i problemrapport #< rapportnummer >.
Line 54: Line 51:
<URL: http://www.fiksgatami.no/report/4554 >. Merk at oppdateringer i <URL: http://www.fiksgatami.no/report/< rapportnummer > >. Merk at oppdateringer i

Standardsvar

Feilsendt sak

Eposten du har sendt går til oss i NUUG, personene bak tjenesten FiksGataMi.no, ikke til kommunen som har ansvaret for veien du har problemer med.

Ut ifra detaljene du oppgav, burde den følgende lenken vise deg et kart over det omtrentlige området du hadde problemer med.

http://www.fiksgatami.no/?pc=< søkeord >

Dette er den samme siden du kommer til dersom du skriver "< søkeord >" i søkefeltet på framsiden av FiksGataMi.no. Når du klikker i kartet for å markere et punkt, for eksempel der problemet er verst, vil du får opp en skjema der du kan fylle ut detaljer og laste opp et bilde. Denne rapporten vil sendes til riktig kommune.

Feilsendt oppdatering

Hei, og takk for at du tok kontakt med NUUG og FiksGataMi.

Jeg tror du ønsket å svare på oppdateringen, men ikke leste det som sto i eposten:

>> For å se på eller svare på disse oppdateringene, besøk denne >> URLen: http://www.fiksgatami.no/report/1337

Meldingen du sendte gikk til oss i NUUG som står bak tjenesten, og er ikke synlig for de som føler problemet på FiksGataMi, og heller ikke tilgjengelig for de i de offentlige som kan fikse probleme. Forsøk igjen ved å besøke lenken over og legg inn en oppdatering der.

Lykke til.

Feilsendt oppdatering 2

Hei, og takk for at du tok kontakt med NUUG og FiksGataMi. Beklager sent svar.

Dette ser ut som en melding som var tiltenkt en oppdatering i FiksGataMis problemrapport #< rapportnummer >.

Meldingen du la inn ble derimot sendt til oss som drifter FiksGataMi, og ikke lagt inn som en oppdatering i problemrapport #< rapportnummer >.

Hvis du ønsker at meldingen din skal bli synlig på FiksGataMi, må du registrere denne meldingen som en oppdatering via <URL: http://www.fiksgatami.no/report/< rapportnummer > >. Merk at oppdateringer i FiksGataMi ikke nødvendigvis sendes til det offentlige, slik at eventuell purring mot kommune bør tas direkte mot kommunen.

Lykke til.

Kommune spør om integrasjon (uferdig)

=============== Hei igjen. Så langt har 34 kommuner lenket inn FiksGataMi på sine nettsider, så vidt vi har klart å oppdage. Det er veldig gledelig å se at så mange kommuner omfavner FiksGataMi.:)

Men det er ikke derfor du får denne eposten. I løpet av sommeren har vi oppdaget en ekstra mulighet for integrasjon mot FiksGataMi som kanskje kan være interessant for dere. Hvis du besøker <URL: http://barnet.fixmystreet.com/ > så ser du hvordan FixMyStreet, som FiksGataMi er basert på, kan settes opp med separate nettsteder for enkeltområder. Barnet er en måte å få tilgang FixMyStreet-databasen som kun tar med rapporter innenfor et område av London.

Tilsvarende vil det være mulig å lage en FiksGataMi-fremvisning som kun tar med rapporter i Overhalla kommune.

=====================

Hver rapport som blir lagt inn på en kommunes ansvarsområdet blir sendt i e-post til kommunen, men det er ikke begrenset til kommunen å merke saken som løst. Hvis kommunen, eller noen andre, har ordnet saken så kan både kommunen og innbyggerene oppdatere rapporten med "Denne saken er løst" (se http://www.fiksgatami.no/report/486 for eksempel). Vi foretrekker naturligvis at kommunene sørger for å oppdatere kontinuerlig ettersom saker og rapporter blir ordnet, men alle har tilgang. Det kreves ingen innlogging for å oppdatere saken, men det må bli oppgitt gyldig detaljer i oppdateringen.

Per dagsdato er det ingen brukermanual tilgjengelig. Inntil videre kan dere henvende dere til hjelpesiden (http://www.fiksgatami.no/faq) eller til tips for kommuner (http://wiki.nuug.no/grupper/fiksgatamitips). Vi har mottatt mange bra tilbakemeldinger siden vi lanserte tjenesten og har interne diskusjoner om hvordan vi kan forbedre situasjonen for kommunene, både i forhold til brukerhjelp og integrasjon i kommuners egne systemer. Dette er vår høyeste prioritet for øyeblikket!

===================

NUUG lanserer i dag FiksGataMi som en landsdekkende tjeneste for å melde feil og problemer til lokale myndigheter.

FiksGataMi er et nettsted som lar innbyggerne rapportere problemer i sitt lokalmiljø. Tjenesten dekker alle landets kommuner og brukerne av nettstedet kan rapportere og diskutere problemer de har funnet i sitt nærområde. Ved å besøke www.fiksgatami.no kan hvem som helst melde problemer uten å tenke på hvilken offentlig etat som skal ha beskjed. FiksGataMi sender e-post til lokale myndigheter basert på den geografiske plasseringen av problemet.

— Innbyggere skal kunne melde problemer i sitt nærområde, uten å tenke på hvilken offentlig virksomhet som er ansvarlig, sier Petter Reinholdtsen, prosjektleder for FiksGataMi og leder i Norwegian Unix User Group (NUUG). Prosjektet er basert på fri programvare og teknologien er utviklet i samarbeid med det engelske prosjektet FixMyStreet fortsetter Reinholdtsen. FiksGataMi benytter det dugnadsbaserte kartet OpenStreetMap som i enkelte områder kan være av varierende kvalitet, men i de store byene og tettstedene er det fullt på høyde med blant annet Google Maps og Statens kartverk. Innbyggere kan også bidra til å forbedre kartgrunnlaget ved å besøke OpenStreetMap.org. Dagens lansering ble mulig da NUUG sist uke lanserte tjenesten mapit.nuug.no som gir maskinell tilgang til informasjon om geografisk plassering for blant annet kommune og fylkesgrenser.

FiksGataMi er en tjeneste som dekker alle norske kommuner, noe som skiller den fra lignende tjenester som er lansert tidligere, sier fungerende direktør i Friprogsenteret Christer Gundersen. Noen kommuner har gjort lignende prosjekter tidligere men da begrenset til det området deres kommune dekker. FiksGataMi gjør det også mulig for brukerne selv å melde fra når problemer er løst. Dette er helt nytt og er på mange måter som å flytte litt av saksbehandlingen ut til innbyggerne, poengterer Gundersen. — NUUG's Fiksgatami.no er et godt eksempel på hva som gjør fri programvare gjort riktig, så uslåelig bra. Tjenesten ble utviklet utrolig raskt. Det tok bare en måned å skape hva som i effekt er en fullt utviklet uoffisiell nasjonal eborger-tjeneste, på nivå med de beste i klassen, sier Tom Steinberg, direktør av mySociety. Et internasjonalt samarbeidsprosjekt

Organisasjonen mySociety i England har utviklet nettstedet FixMyStreet siden 2007. Teknologien bak FiksGataMi utvikles idag som et samarbeid mellom NUUG i Norge og mySociety i England. Med dette blir FiksGataMi et europeisk prosjekt. FixMyStreet i England mottar og sender videre rundt 2000 meldinger pr. uke.

Tjenesten er utviklet med støtte fra Friprogsenteret og Departementenes Servicesenter.

grupper/fiksgatami/rt (last edited 2017-05-26 20:10:41 by solbu)