Høring om forslag til endring av forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning

Høringsfristen er: 2012-04-27

Dette er et arbeidsdokument for NUUGs høringsuttalelse om FADs forslag til endring av forskrift om standardkatalogen.

* [http://www.standard.difi.no/hoyring/hoyring-om-nye-anbefalte-it-standarder Høringsside for forslag om endring av forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning]

Fra høringssiden: Forslaget om endringer innebærer nye krav, utvidelser av krav og sletting av krav på ulike områder. Berørte områder er: * Redigerbare dokumentformater * Skjema på offentlige nettsider * Elektronisk faktura og kreditnota

I høringsnotat for endring av forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning, beskrives forslag til endringer.

Difi ber om kommentarer og synspunkter på forslagene til endringer i Forskrift om IT-standarder i offentlig sektor. Vi ønsker spesielt tilbakemelding på om dere har innvendinger mot eller støtter at NOSIP utfases.

Uttalelsen

Teksten bør overføres til PDF med NUUGs brevpapir (tilgjengelig som latex-mal) med NUUG-logo etc, før den sendes som PDF-vedlegg til mottakers epostadresse.

Fra: BRNUUG BRsekretariat@nuug.no BRNorwegian Unix User Group BRCSS Mailboks 70 BRMiddelthunsgate 25B BR0368 OSLO

Til: BRDifi BRpostmottak@difi.no BRPostboks 8115 Dep BR0032 Oslo.

Høringsuttalelse om endring av forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning, sak 2012/498

NUUG har lest Difi sitt forslag om endring av forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning og er en varm tilhenger av et arbeid som har til hensikt å gjøre det lettere å utveksle dokumenter og data med det offentlige.

Punkt 3.2 om revisjon av krav til redigerbare dokumenter synes å imøtekomme dårlig skjulte hensikter om å begrense valgfrihet under et dekke av å spille med åpne kort. Spesifikt sikter vi Microsoft sin vikarierende støtte av det formatet de selv har utviklet [1] og til Standard Norge og ISOs fallitt fra da OOXML ble jukset igjennom som ISO-standard [2].

Free Software Foundation Europa har pekt ut seks sentrale spørsmål til nasjonale standardiseringsråd vedrørende OOXML [3] som vi mener FAD må kunne besvare positivt for å forsvare denne innføringen.

Referanser

[1] XML expert says Microsoft's OOXML fails standards test http://www.h-online.com/open/news/item/XML-expert-says-Microsoft-s-OOXML-fails-standards-test-971261.html BR[2] OOXML Vote: Irregularities in Germany & Croatia and a Call for an Investigation of Norway http://www.groklaw.net/article.php?story=2008032913190768 BR[3] Six questions to national standardisation bodies http://fsfe.org/projects/os/msooxml-questions.en.html